Bij Heist is álles anders: mijn eerste weken als ‘prof’voetballer

‘Pap, weet je wat ik vandaag zat te denken? Het is wel een beetje melodramatisch hoor…’ Mijn vader zegt niks, maar blijft met zijn handen losjes rustend op het stuur stoïcijns voor zich uit staren over het donkere asfalt van de A67. Het feit dat zijn mondhoeken heel lichtjes omhoog krullen verraadt dat hij waarschijnlijk al lang weet wat voor soort opmerking ik wil gaan maken. Hij kent me veel te goed.

‘Ik ben dus vandaag op stage heel de dag met voetbal bezig geweest… En vervolgens mag ik ’s avonds gewoon gaan trainen met een ploeg in de Super League!’ Voor dramatisch effect laat ik heel even een stilte vallen. ‘Alle dromen die ik een jaar geleden had voor mijn leven zijn uitgekomen…’ Mijn vader glimlacht flauwtjes, alsof hij wil laten weten dat wat ik net zei inderdaad precies was wat hij verwacht had. Dan zegt hij: ‘Ja. Ja, dat klopt.’ Weer een paar seconden geen ander geluid dan het hobbelen van autobanden over de Belgische snelweg. ‘Maar daar heb je dan ook ontiegelijk hard voor gewerkt.’ ‘Hmm, ja…’, mompel ik terug, omdat ik eigenlijk niet zo goed weet hoe ik daar nou op moet reageren. ‘Maar dan nog…’

‘Prof’voetballer

Melodramatisch, dat was mijn opmerking zeker. Maar gezien het feit dat ik de afgelopen vier weken van de ene in de andere onwerkelijke ervaring ben gevallen zonder ook maar een halve seconde tijd te hebben gehad om er bij stil te staan vind ik dat ik daar wel recht op heb. Want nee, volgens de letter van de wet ben ik op dit moment nog geen ‘prof’voetballer. Maar als je kijkt naar hoe mijn dagen eruit zien begint het er zo langzamerhand wel potverdorie veel op te lijken. Want bij Heist is álles anders.

Even wennen

Want van een wedstrijdbespreking die bestond uit ‘Dit zijn de elf meiden die starten, veel succes’ naar een tactische PowerPoint-presentatie van 70 slides, speciaal aangepast op het verwachte game plan van de tegenstander, met individuele taken voor elke speelster op het veld: dat is wel even wennen. In de goede zin van het woord. Elk klein detail van voetballen bij Heist voelt, proeft en ruikt anders dan alles wat ik bij mijn vorige clubs heb meegemaakt.

Emma Coolen - KSK Heist

Een bizarre, bijna surrealistische ervaring was het, toen we vorige week vier dagen op trainingskamp waren in Duitsland en elk onderdeel van het programma dat van tevoren doorgestuurd was preciés op het goede moment begon. Gezien ik zo chaotisch ben ingesteld dat zelfs ’s ochtends twee sokken van dezelfde kleur aantrekken meestal teveel gevraagd is, was dit voor mij persoonlijk natuurlijk wel een flinke uitdaging. Maar als mijn inspanning om op tijd te komen beloond wordt met twee keer per dag mogen trainen op een niveau waarvan ik vijf jaar geleden nooit had durven dromen, is dat het natuurlijk meer dan waard.

Tevreden

Emma Coolen - KSK Heist

Een fractie van een seconde dacht ik nog wel dat mijn seizoen alweer voorbij was, toen het twee weken geleden tijdens een training plotseling in mijn zwakke hamstring schoot, maar zelfs dat lijkt allemaal ontzettend mee te vallen. En aangezien het me daarnaast óók nog eens gelukt is om mijn domme fouten van mijn eerste week bij Moldavo niet te herhalen (in een krampachtige poging cool te willen lijken voor je nieuwe teamgenoten je helemaal klem zuipen tijdens een avondje stappen en een medespeelster die je net vijf dagen kent de liefde verklaren), kan ik eigenlijk niets anders dan tevreden terugkijken op mijn eerste vier weken als ‘prof’voetballer.

Het gaat ongetwijfeld een zwaar en lastig seizoen worden, waarin ik er alles, maar dan ook álles aan ga doen om zoveel mogelijk minuten te maken op het hoogste niveau in België, maar als de eerste weken een voorbode zijn voor de rest van het jaar kan ik absoluut niet wachten om alle avonturen te gaan beleven. Maar voordat de competitie begint, eerst nog even een appeltje schillen in een geplande vriendschappelijke wedstrijd tegen een ploeg die mij een hele tijd geleden niet goed genoeg vond voor hun tweede elftal… 😉

Bedankt voor het lezen, tot snel! 🙂

Emma - Signature

RSS
Facebook
Facebook
YOUTUBE
INSTAGRAM