De 10 belangrijkste voetballessen die ik leerde in 2016

Geachte voetbalvrinden,

Nu de jaarwisseling voor de deur staat leek het me leuk om even kort terug te blikken op het afgelopen voetbaljaar. Het jaar waarin ik mijn eerste ‘internationale’ transfer maakte, fout op fout stapelde zowel binnen als buiten de witte lijnen, maar daarop terugkijkend alleen maar beter uit ben gekomen.

Daarom hierbij, in de hoop dat ik iemand kan behoeden dezelfde fouten te maken, of u als lezer in ieder geval aan het grinniken krijg, de 10 belangrijkste voetballessen die ik de afgelopen 365 dagen heb geleerd.

1. Als je net nieuw bent bij een club je helemaal klem zuipen op de nieuwjaarsborrel om indruk te maken is misschien niet de meest effectieve strategie;

(en ze waren ook niet bepaald onder de indruk)

2. Als je vervolgens in die dronken toestand een liefdesverklaring doet aan een teamgenoot die je pas drie dagen kent, krijg je dat verhaal waarschijnlijk nog vaak te horen;

(en terecht…)

3. Als je een terugspeelbal op de keeper geeft, zorg dan altijd dat deze genoeg vaart heeft;

(ik hoor de aanvalster van Tongeren nog juichen…)

4. Als je in je eigen strafschopgebied een sliding maakt met twee benen van achteren op de enkels van je tegenstander kan het zomaar zijn dat je een penalty veroorzaakt;

(winnen tegen KSK Heist was leuk geweest);

5. Als het hard waait, schiet dan van buiten de 16 maar eens op goal;

(hoogtepunt van mijn seizoen tot nu toe: scoren voor het eerste elftal nadat een voorzet letterlijk de kruising in waaide)

6. ‘Dat is niks’ betekent in België ‘Jammer, volgende keer beter’;

(de eerste keer dat iemand dat naar mij riep na een slechte bal was ik ernstig beledigd)

7. Als je in je eentje naar een uitwedstrijd moet rijden, vertrek dan altijd ruim op tijd;

(mijn benzinekosten kunnen komend jaar aanzienlijk lager uitvallen als ik stop met continu verdwalen)

8. Als jij bij een uitwedstrijd persoonlijk verantwoordelijk bent voor het ballennet, vergeet deze dan niet in de bus te leggen;

(vandaar dat ze bij Famkes Merkem nu trainen met 8 ballen waar ‘Moldavo’ op staat)

9. Als je op de training speelt met ijzeren noppen, doe dan een beetje voorzichtig;

(R.I.P. alle teennagels van teamgenoten)

Maar het aller-, allerbelangrijkste dat ik dit jaar heb geleerd slaat op een blog die ik eerder schreef, over de ‘magie van het blauwe pakkie’. Toen ik vanuit de vijfde klasse mezelf omhoog probeerde te werken in het voetballen wilde ik niets liever dan al die sjieke dingen die je op dat niveau niet hebt. Met de bus naar uitwedstrijden, een trainingspak met een logo erop, en vijftien verschillende shirts voor alle weersomstandigheden.

Terugkijkend op mijn afgelopen jaar in België is dat misschien wel de grootste les die ik geleerd heb. Het draait niet om kleding, logo’s en merken. Het draait om voetballen. Als je keihard werkt, kun je speelminuten krijgen. Alle andere dingen zijn bijzaak. Daarom is les nummer 10:

10. Het blauwe pakkie is niet magisch. Speelminuten maken op een niveau waar je een jaar geleden alleen maar van had kunnen dromen, dát is waar de echte magie vandaan komt.

Fijne jaarwisseling allemaal, bedankt voor het lezen, en we spreken elkaar in 2017! 🙂

Emma - Signature

RSS
Facebook
Facebook
YOUTUBE
INSTAGRAM