Trainingsstage - VC Moldavo

De geur van 26 natte voetbalschoenen vergeet je nooit meer: op trainingsstage in de Ardennen

Op de lange lijst van dingen die nieuw voor me zijn sinds ik niet meer in de vijfde klasse voetbal staat sinds kort ook op trainingskamp gaan. Afgelopen week stond bij Moldavo namelijk de jaarlijkse ‘stage’, zoals het in België heet, op het programma. Maar al voor vertrek liep ik tegen wat problemen aan.

Als je geen idee hebt wat je kunt verwachten is het lastig voorbereiden, zo bleek. Want hoeveel paar voetbalschoenen zou ik nodig hebben? Zouden we daar kunnen wassen of moet ik voor elke training een schoon setje kleren meenemen? En wat zijn in Godshemelsnaam die ‘gele en roze plakkertjes’ die we volgens de mail van de trainers moeten meebrengen?

Met een koffer vol sportbh’s, schoenen voor elke weersomstandigheden en toch wel wat zenuwen werd ik afgelopen maandag afgezet op het sportpark van Moldavo. In drie busjes reden we van Mol naar Cierreux, een dorpje dicht tegen de Luxemburgse grens aan. Na een rit van bijna twee uur stond meteen de eerste training op het programma, en omdat ik ondanks duidelijke instructies mijn voetbalspullen niet ‘makkelijk bij de hand’ had rolde ik mijn hutkoffer de kleedkamer van de lokale voetbalvereniging SC Bovigny in. Eerst maar eens even graven naar voetbalspullen tussen beddengoed, tandpasta en telefoonladers.

Trainingsstage - Kleren drogenEen geur om nooit te vergeten

In de vijf dagen erna trainden we vijf keer, en omdat de regen bij tijd en wijle met bakken uit de hemel viel was zelfs het uithangen van voetbalspullen bij de verwarming niet meer genoeg om alles droog te krijgen. De geur in het schoenenhok, waar 26 natte voetbalschoenen, loopschoenen en slippers opgeslagen stonden, is er eentje die ik nooit meer zal vergeten.

Naast stevig trainen was er natuurlijk ook tijd voor teambuilding, en dat gebeurde in de vorm van raften, accrobranche, en het ‘Spel zonder Grenzen’, waarbij we onder andere met eieren overgooiden, kaartenhuizen bouwden en onze gezichten in bakken water en meel onderdompelden. En hoe wassen creatieve voetbalvrouwen meelvlekken uit hun kleren? Inderdaad: het bad vol laten lopen, douchegel erbij, en gewoon even een uurtje laten weken…

Misschien wel het meest nieuwe aan de hele ervaring was hoe alles geregeld was. Er werd voor ons gekookt, elke ochtend stond het ontbijt en de koffie klaar, en we werden in onze trouwe busjes van activiteit naar activiteit gereden. Het was niet lastig om je af en toe echt even een profspeler te wanen. Oh ja, en nog even over die koffie… Naast mijn vaste titel als ‘die Hollander’ duurde het nog geen 48 uur voordat mijn teamgenoten lucht kregen van mijn toch wel vrij serieuze cafeïneverslaving, en werd er ‘s ochtends geturfd aan de hoeveelste mok ik bezig was. Maar goed, ik heb wel eens vervelendere reputaties gehad…

Burgelijk

Waar ze de energie vandaan haalden weet ik niet, maar terwijl mijn teamgenoten op de laatste avond nog een dansje waagden besloot ik om half elf onder de wol te kruipen. Ik was gesloopt. Mijn allereerste stage was een hele mooie ervaring, maar door alle trainingen, activiteiten, en nieuwe indrukken kon ik me geen fijnere laatste avond voorstellen dan op tijd mijn bed in. Soms schrik ik er zelf van hoe burgerlijk ik ben geworden…

Trainingsstage - Moldavo - OH LeuvenNa een lange terugrit de volgende dag, waarbij iedereen nog even een dutje deed, en een gezamenlijke spaghettimaaltijd, sloten we onze trainingsstage op vrijdag af met een thuiswedstrijd tegen OH Leuven, een ploeg uit de SuperLeague (de Belgische Eredivisie). Ik mocht 75 minuten meedoen en speelde allesbehalve best, maar ook dat kon mijn goede humeur niet drukken. We zorgden voor een klein stuntje en wonnen met 1-0, en toen ik met mijn vader naar huis reed vertelde ik aan de lopende band. Trainen, eten, slapen, dat is een ritme waar ik wel aan kan wennen. Maar nu eerst maar eens even alles laten drogen en kijken of ik de meelvlekken nog uit mijn goede trainingsbroek kan krijgen…

Bedankt voor het lezen, tot snel! 🙂

Emma - Signature

RSS
Facebook
Facebook
YOUTUBE
INSTAGRAM

Geef een reactie