Grote Dromen - Zoë Barbier

Grote Dromen – Aflevering 1: Over ijshockey, schreeuwende schoonmakers en een voorliefde voor Zweden

‘Sorry, er is iets fout gegaan met mijn overstap, ik ben ietsjes later. Dat belooft niet veel goeds voor morgen…’, lees ik in het berichtje op mijn telefoon. Voor iemand die op eigen houtje naar het buitenland is verhuisd voor de sport is Zoë Barbier (22) verrassend zenuwachtig voor de vliegreis die ze de volgende dag zal maken, op vakantie naar Amerika. We grappen er nog wat over op het moment dat ze een kwartiertje later bij me aanschuift in een koffietentje op Utrecht Centraal, en gaan dan meteen over tot de orde van de dag.

Grote (Zweedse) Dromen

Zoë is namelijk de eerste gast in mijn nieuwe serie over Grote Dromen, en daar ben ik ontzettend blij mee. Buiten onze gezamenlijke interesse in sport, tatoeages en de Amerikaanse ijshockeyster Hilary Knight (al vermoed ik dat het bij Zoë misschien iets meer met de sport te maken heeft dan bij mij…) hebben we namelijk ook allebei een voorliefde voor Zweden. Het enige verschil: Zoë heeft er al een paar jaar gewoond, toen ze van 2014 tot 2016 ijshockeyde bij SDE in Stockholm.

Zoë BarbierDe omgekeerde route

Als we het erover hebben, komen we erachter dat we eigenlijk de omgekeerde route bewandeld hebben. Barbier, die al vanaf jonge leeftijd alles aan de kant zette voor het ijshockeyen, heeft het afgelopen jaar een stapje terug gedaan in haar eigen sportcarrière om zich volledig te kunnen richten op haar opleiding Sportmanagement aan De Haagse Hogeschool.

Met een propedeuse op zak is ze wel van plan dit jaar weer te gaan ijshockeyen, maar of dat zo fanatiek zal gaan als voorheen weet ze nog niet. Al op 16-jarige leeftijd wilde ze haar spullen pakken om in de Zweedse hoofdstad te gaan spelen, maar voor haar ouders was het halen van een diploma een vereiste voordat ze dit avontuur aan mocht gaan. Vier jaar later en met het verplichte papiertje binnen kwam ze via een Facebook-berichtje terecht bij SDE, waar ze anderhalf jaar zou spelen, en mede dankzij haar prestaties bij die club zelfs een vaste waarde in het Nederlands team zou worden.

Prioriteiten

En nu? Nu wil ze af en toe weer even weten hoe het is om een ‘normaal leven’ te leiden. ‘Af en toe gewoon naar een feestje of zo, of op zaterdagavond met vrienden een filmpje kijken op de bank. Dat heb ik daar wel gemist.’ Het was namelijk niet altijd gemakkelijk, daar in het verre noorden. Net als veel vrouwelijke voetbalsters kunnen ook de vrouwelijke ijshockeysters vaak niet leven van hun sport, dus deed Zoë er van alles naast. ‘Ook om bezig te blijven hoor, zodat ik thuis niet te veel ging missen.’ Van uitgescholden worden door Russische collega-schoonmakers omdat ze een hotelkamer niet goed genoeg had gepoetst tot het uitlaten van een groep onopgevoede Zweedse honden, Barbier draaide haar hand er niet voor om. Alles voor de sport. En op dat vlak hebben we elkaar veel te vertellen.

‘Mensen snappen gewoon niet dat sport je allerhoogste prioriteit is, en dat je niet ‘gewoon’ maar even een training kan overslaan.’ zegt ze, en ik kan het alleen maar beamen. ‘Maar daarin ben ik denk ook wel een beetje extreem hoor,’ geeft de Rotterdamse lachend toe. ‘Toen Feyenoord kampioen werd ben ik ook niet naar school gegaan omdat ik per sé op de Coolsingel wilde staan. Dat snapte ook niet iedereen in mijn omgeving.’

Focus

De focus en wilskracht die ze voorheen kwijt kon in haar sport heeft haar nu in staat gesteld om binnen een jaar haar propedeuse op het HBO te halen, niet de minste prestatie voor iemand die van het VMBO-kader komt. En grote dromen, die blijft ze houden. ‘Ik zou graag bij een hele grote internationale ijshockeyorganisatie werken, de NHL in Amerika bijvoorbeeld. Veel mensen zeggen tegen me: ‘Waarom begin je niet wat kleiner? Dit lukt toch nooit?’. Maar dat zeiden ze ook toen ik in Zweden ging ijshockeyen, en dat is me uiteindelijk ook gelukt. Voor mij is het alleen maar extra motivatie.’

Als iedereen om je heen zegt dat het toch niet gaat lukken, en het dan toch voor elkaar krijgen: dat is voor ons allebei de definitie van een Grote Droom. Een mooie conclusie na een zeer geslaagde eerste aflevering van #GroteDromen, wat mij betreft!

Bedankt voor het lezen, tot snel! 🙂

Emma - Signature

RSS
Facebook
Facebook
YOUTUBE
INSTAGRAM