Merel van Dongen - Ajax Women v PSV Women (Vrouwenvoetbal)

Merel van Dongen: ‘Balans is het sleutelwoord’

‘Eh, goedemorgen. Ik heb een afspraak met Merel van Dongen, en ik zou graag even in de kantine op haar wachten’, begin ik twijfelend tegen de bewaker aan de poort van de Toekomst, het trainingscomplex van Ajax. Bijna 120 kilometer verwijderd van mijn pittoreske Brabantse thuisdorpje ben ik me plotseling ontzettend bewust van mijn zachte g. ‘Sorry,’ antwoordt de imposante man, ‘ik mag je alleen doorlaten als je aangekondigd bent.’ Dat ben ik blijkbaar niet, dus ga ik zitten op het enige object in de nabijheid dat zou kunnen functioneren als stoel – een fietsenrek – en besluit hier maar even te wachten. De ironie van de situatie ontgaat me niet. Ik sta bij de ingang van het trainingscomplex van Ajax, toch wel een beetje het Beloofde Land voor wie droomt van een carrière als profvoetballer, maar mag niet naar binnen. Nog niet.

Een klein kwartiertje later ben ik inmiddels door Merel zelf opgehaald en langs de poortwachter geloodst, en zitten we tegenover elkaar in het spelershome van Ajax. We hebben hier afgesproken omdat ik graag een keer wilde praten met iemand die precies doet wat ik wil bereiken: op het hoogste niveau voetballen en uitkomen voor het Nederlands elftal.

Waarom vrouwen elkaar nooit uitschelden

We hebben het over de verschillen tussen mannen- en vrouwenvoetbal, en hoe de communicatie in die twee groepen vaak zo anders is. Merel heeft er ervaring mee. ‘Kijk, natuurlijk moet je elkaar erop aan kunnen spreken als je vrij staat en iemand de bal niet naar je speelt. Maar bij mannen is het soms zo dat ze elkaar uitschelden op het veld, en dat zal je bij vrouwen niet zo snel meemaken. Die zijn toch wat gevoeliger daarin. Je mag hard zijn, maar je moet wel redelijk blijven.’

Als ik haar vertel over mijn bizarre trainingsschema van vorig jaar, dat uiteindelijk leidde tot mijn ‘voetbal-burnout’, zie ik dat ze toch een beetje schrikt. ‘Ik denk zelfs dat zelfs Cristiano Ronaldo niet zoveel traint als jij destijds hebt gedaan.’ En dat is allesbehalve een compliment. ‘Iedereen heeft een paar uur per dag nodig waarin je kunt relaxen, en kunt focussen op andere dingen dan voetbal. Daardoor kun je ook beter presteren binnen de lijnen. Balans is het sleutelwoord.’

Zlatan en zijn Playstation

Zlatan Ibrahimovic - AjaxIk zag ooit een documentaire over Zlatan Ibrahimović (daar is ‘ie weer), waarin hij vertelde dat hij in zijn Ajax-dagen vaak na de trainingen urenlang alleen maar Playstationspelletjes deed. Voor veel vrouwelijke voetballers, die naast hun topsport bijna altijd studeren of werken om hun voetbaldroom te kunnen bekostigen, is dit amper voor te stellen. ‘We moeten denk ik een middenweg zoeken,’ vertelt Merel. ‘Een paar uur per dag achter je spelcomputer zitten is natuurlijk een uiterste, maar om me heen zie ik veel goede speelsters die stoppen met voetballen omdat het niet meer te combineren is met werk of een studie. En dat is zó jammer.’

Die balans, daar blijven we maar op terugkomen. In de periode nadat ik gestopt was met mijn opleiding om me op het voetballen te kunnen richten, zat ik vaak dagenlang alleen thuis. Als je heel de dag niks anders doet dan de uren aftellen totdat je naar de training kunt gaan, sta je als een tikkende tijdbom op het veld. ‘Ik kan me voorstellen dat je gek werd,’ zegt Merel erover. ‘Als je zoveel druk op jezelf legt en heel je leven om het voetballen draait, is elke slechte pass het einde van de wereld.’ Ze legt de vinger precies op de zere plek. ‘Je moet dat los kunnen laten. Als je een bal op het verkeerde been inspeelt, moet je het analyseren, niet bekritiseren. Zo’n foute pass is een leermoment.’

Voor gek verklaard

Nederlands vrouwenelftal - De OranjeleeuwinnenTenslotte vraagt ze naar mijn doel om het WK van 2019 te halen. ‘Is dat echt waar je voor gaat? In het Nederlands elftal?’ Ik knik lachend. Die verbazing als reactie krijg ik vaker. ‘De halve wereld zal je wel voor gek verklaren, maar ik vind het wel mooi, die ambitie.’

Als ze één gouden tip voor me heeft als het gaat om het halen van Oranje, is het wel die balans. ‘Ga alsjeblieft weer studeren, zou ik zeggen. Door ook met andere dingen bezig te zijn, zul je relaxter op het veld staan, en daardoor ook beter spelen. Veel succes in ieder geval!’ Ik geef Merel een hand, en bedank haar. Tijd om weer te beginnen aan de terugreis naar Brabant. En als ik straks thuis ben, voordat ik vanavond naar de training ga, ga ik eerst maar eens een uurtje iets doen wat helemaal niks met voetbal te maken heeft. Misschien zelfs wel een computerspelletje.

Bedankt voor het lezen, tot snel! 🙂

Emma - Signature

 

 

 

PS: En natuurlijk Merel ook superbedankt!

Foto Merel van Dongen © Thomas Bakker

RSS
Facebook
Facebook
YOUTUBE
INSTAGRAM

Geef een reactie