Emma en Jan Vertonghen - Fans

Over fans, winnaars, en alles daartussenin: een oproep tot het maken van selfies met Vivianne Miedema

Vandaag wil ik het graag hebben over een theorie die ik zowel in mijn dagelijks leven als in de populaire media vaak tegen ben gekomen. Het is de theorie die de wereld in twee groepen mensen verdeelt: de Winnaars en de Fans.

Een echte fangirl

Tot een paar jaar geleden was ik een echte fangirl. Voor degenen die niet weten wat dat precies inhoudt, zal ik het even kort uitleggen. Een fangirl (vaak maar niet exclusief vrouwelijk), is iemand wiens leven deels in het teken staat van een bekend persoon (of meerdere personen). De klassieke fangirl heeft accounts op verschillende social media gewijd aan deze beroemdheid, geeft haar zakgeld uit aan posters/cd’s/concertkaartjes, en probeert als een ware Jehova’s Getuige al haar vrienden en vriendinnen te overtuigen van  de onweerstaanbaarheid van haar 50-years-of-frenzied-fans-6celebrity naar keuze. Van de fans van de Backstreet Boys en N*SYNC ‘vroeger’ (de jaren ’90), tot de hordes meisjes die anno 2016 dagelijks tientallen tweets over One Direction, Mainstreet of hun favoriete YouTuber de wereld in slingeren. De Fan, dus.

Daar precies tegenover, volgens de populaire theorie, staat De Winnaar (man/vrouw). Deze Winnaar is geen fangirl, maar het object van adoratie van de eerder genoemde hordes meisjes. De Winnaar werkt dagelijks aan zijn of haar doelen in het leven, ziet wereldsterren als gelijke (we zijn tenslotte toch allemaal mensen?) en zal zich nooit, maar dan ook nooit, publiekelijk schuldig maken aan het gedrag van De Fan. De Winnaar zal bijvoorbeeld nooit na een voetbalwedstrijd van de OranjeLeeuwinnen een selfie maken met Vivianne Miedema, omdat hij/zij bang is dat dat wordt gezien als ‘niet cool’.

Bijna heel mijn leven ben ik De Fan geweest. Van Leontien van Moorsel tot de cast van Glee tot de voetbalsters van het Amerikaanse nationale elftal, ik vond elke keer wel iemand om naar op te kijken. En hoewel het natuurlijk goed is om een voorbeeld te hebben, is er naar mijn mening iets substantieel mis met de tweedeling van de wereld in Winnaars en Fans. Je kunt best het hoogste nastreven in je leven, en tegelijkertijd iemand anders helemaal geweldig vinden.

Fans en Winnaars, verenig u!

Daarom wil ik vandaag oproepen tot een kruisbestuiving tussen Fans en Winnaars, zodat we over een tijdje hopelijk helemaal af zijn van deze labels. Profvoetballers, voel je niet too cool for school en maak die selfie met je grote idool. Succesvolle zakenmensen, zet je trots opzij en stuur die lovende tweet naar iemand wiens boek je helemaal het einde vond. En fangirl, cijfer jezelf niet weg. Er is niks mis met het hebben van een Tumblr-pagina vol met foto’s van One Direction, maar realiseer je dat ook jij geweldige dingen in het leven kunt bereiken.

kelleyoharaDus, beste lezer, op het moment dat het Amerikaanse vrouwenvoetbalelftal weer een keer in Nederland is en u ziet mij selfies maken met één van de speelsters, weet dat ik me nergens voor schaam. Ik ben geen Winnaar en geen Fan, maar gewoon een voetbalster van 22 met een stiekeme crush op Kelley O’Hara. En daar kan ik helaas ook niet zoveel aan doen…

Bedankt voor het lezen, tot snel! 🙂

Emma - Signature

RSS
Facebook
Facebook
YOUTUBE
INSTAGRAM

1 Comment

  1. Hey Emma, mag ik een selfie met jou maken? Ik ben namelijk fan van jou, en hoef me daarvoor niet te schamen. Sterker, ik verenig mij met u!

Geef een reactie