Stijn Sleeuwenhoek: De Algarve Cup als ‘gamechanger’ voor de Oranjeleeuwinnen?

Een paar dagen geleden werd ik benaderd door Stijn Sleeuwenhoek, die een leuke blog had geschreven over het effect van de succesvolle Algarve Cup op de OranjeLeeuwinnen, waarin ik tot mijn verbazing ook nog las dat hij refereerde aan een Tweet die ik een tijdje geleden de wereld in stuurde. Met zijn toestemming plaats ik zijn blog hier vandaag. Veel leesplezier! 🙂

Een ‘gamechanger’, is dat een allesbeslissende move in een verkiezingscampagne? Of is het letterlijk het ‘changen’ van een ‘game’, zoals FC Barcelona met de 6-1 winst tegen Paris St.-Germain onlangs deed in de Champions League? Ik weet het niet, maar wat ik wel weet is dat de OranjeLeeuwinnen hun mentale gamechanger inmiddels hebben beleefd tijdens de Algarve Cup twee weken terug.

Voetbalvlogster Emma Coolen twitterde er op 6 maart het volgende over. ‘Oké, Amerika wint van Duitsland, Zweden wint van Amerika, en Nederland wint van Zweden, dus eigenlijk is Nederland nu dus het beste team van de wereld’. Een wel heel optimistische tweet, zo’n 118 dagen voor ‘ons’ EK en misschien wat kort door de bocht. Maar toch bevatte deze positieve gedachte wel een prikkelende waarheid. Niet dat de Oranjeleeuwinnen nu direct de FIFA Wereldranglijst aanvoeren.

Maar tijdens die Algarve Cup, het eerste deel van de voorbereiding op het EK in eigen land, wist Oranje wel klinkende resultaten neer te zetten. Resultaten die niet alleen internationaal zullen aanspreken maar die wellicht de eerste mentale stap kunnen zijn die onze Leeuwinnen op weg kunnen helpen naar hun beste prestatie ooit in de nog korte historie van het elftal.

Confronterend

De wedstrijden waren soms nog best confronterend. We zagen dat we zeker niet Europa’s sterkste verdediging hebben. De juiste balans op het middenveld moet soms nog gevonden worden. Maar er werd gevochten als een team, en we hebben een voorhoede om je vingers bij af te likken. Aanvallers die naar Europese begrippen tot de absolute top gerekend mogen worden. De snelheid van Shanice van der Sanden, de puntgave techniek van Lieke Martens en het ongelofelijke ‘torinstinct’ van Vivianne Miedema zijn drie messcherpe wapens die Oranje deze zomer boven zichzelf kunnen laten uitstijgen.

De eerste grote stap op weg naar het EK was steeds niet gemaakt. De ultieme wil om te winnen, en daarmee het grote geloof in eigen kunnen, ontbrak keer op keer als het erop aankwam. Maar dat alles veranderde na de winstpartijen tegen toplanden zoals China, Japan en Zweden. De Oranjeleeuwinnen beleefde hun mentale gamechanger tijdens de afgelopen Algarve Cup. Na deze stap is het zaak dat het team het geloof in eigen kunnen vasthoudt tot diep in de zomer. Dan mag Emma Coolen op 6 augustus na een gewonnen finale in volledige extase haar tweet nog eens retweeten.

RSS
Facebook
Facebook
YOUTUBE
INSTAGRAM