WEURO 2017 - Emma Coolen

Tijd om historie te schrijven: Nederland in de ban van de Oranje Leeuwinnen

Af en toe knijp ik mezelf even in mijn arm. Want de hype die er op dit moment aan het ontstaan is rond de Oranje Leeuwinnen en het EK in eigen land… Ik denk dat velen van ons er niet eens over hadden durven dromen. De mijlpalen volgen elkaar in zo’n rap tempo op dat het zelfs voor een social media-junkie als ik amper nog bij te houden is. Zo was daar de allereerste Voetbal International-cover met de Nederlandse dames erop, draaide de bekendste ‘vrouwenvoetbal-criticaster’ zijn mening publiekelijk bij, en gaan de grote sponsoren (ein-de-lijk) eens achter het nationale dameselftal staan. Vandaag begint, na jaren, maanden, weken aftellen, het EK. Tijd om historie te schrijven.

Bizar

Oké, niet iedereen is meteen om, en dat was ook wel te verwachten. Verstokte mannelijke voetbalkijkers die het vrouwenelftal af willen doen als ‘leuk voor erbij, maar niet echt serieus te nemen’ zul je vermoedelijk altijd houden. Maar je begint toch bijna het gevoel te krijgen dat er een cultuuromslag gaande is. En dat is af en toe bijna bizar om mee te maken.

Zoals ik op mijn blog al een paar keer eerder heb beschreven, werden mijn ouders een jaar of vijftien geleden nog raar aangekeken als ze op verjaardagen vertelden dat hun dochter op voetbal zat. En nu? Nu is het ‘drie weken lang billenknijpen en bier drinken’, volgens het populaire platform VICE, ‘thuis voor de buis met het bord op schoot’, van de Volkskrant, en oh ja, vergeet ondertussen niet je Panini-album met stickers van de speelsters vol te krijgen.

Virus

Dat niet alleen in Nederland mensen het virus te pakken krijgen bewijst deze foto, waarop te zien is hoe een aanzienlijk deel van de bevolking van IJsland op het vliegveld stond om de vrouwenploeg uit te zwaaien op weg naar het eindtoernooi:

Stappen zetten

In al deze hectiek zou je bijna vergeten dat het vrouwenvoetbal nog ontzettend grote stappen te zetten heeft. Niet alleen in de vergoedingen van de speelsters, maar ook in de professionalisering van de sport en daarmee ook het algehele niveau van het spel. Maar goed, elke stap is er één, en de media-aandacht voor het EK in eigen land zou wel eens een hele grote kunnen zijn. In mijn ogen is het namelijk (in essentie) vrij simpel. Meer aandacht zorgt voor meer toeschouwers, wat op zijn beurt weer meer inkomsten genereert, waarmee de sport de volgende stap kan zetten op weg naar professionalisering.

Die eerste horde bleek in de laatste jaren echter vaak te groot. Maar héél voorzichtig kwamen daar de eerste positieve signalen. Het halen van het WK twee jaar geleden was voor de vrouwen een groot succes, alleen was het weer net jammer dat de wedstrijden door het tijdverschil hier in Nederland vaak midden in de nacht waren. Met de opkomst van social media bouwden sommige speelsters een eigen ‘fanbase’ op, die in steeds grotere getale naar wedstrijden komen kijken en shirtjes van hun favorieten kopen.

Maak ons trots

Nee, het vrouwenvoetbal is nog lang niet ‘af’. Maar de stap die de vrouwen vanavond om 18:00 zullen gaan zetten in een uitverkochte (!) Galgenwaard in Utrecht is een gigantische. En dat ik een deel uit mag maken van de generatie die dat allemaal meemaakt maakt me zó ontzettend trots. (Nog) niet als onderdeel van het Nederlands elftal, maar dat maakt me op dit moment even niet zo veel uit. Ik ga de komende drie weken keihard brullen voor de Nederlandse Leeuwinnen. Kom op, dames. Maak ons trots. Laat heel Nederland zien wat jullie kunnen!

Bedankt voor het lezen, tot snel! 🙂

 

RSS
Facebook
Facebook
YOUTUBE
INSTAGRAM