Emma Coolen - KSK Heist - Droomtransfer

Van een nachtmerrieseizoen naar een droomtransfer: in het voetballen kan alles

Johan CruijffVandaag, op de dag dat Johan Cruijff 71 zou zijn geworden, lijkt het me niet meer dan logisch (loow-gies) om mijn blog te beginnen met wat oude voetbalwijsheden. De bal is rond, Als je niet ken winnen moet je sorgen dat je niet ferliest, en Ellek nadeel hep se foordeel. Verschrikkelijk cliché zijn ze, stuk voor stuk, maar allemaal even waar.

Boven verwachting

Tot deze zomer van vorig jaar ging mijn ‘voetbalmissie’ eigenlijk elk seizoen boven verwachting goed. Ik bleef stappen maken, zowel in mijn ontwikkeling als in het niveau waarop ik speelde, grote blessures bleven me bespaard en ik leerde op mijn reis fantastische mensen kennen. Maar zoiets kan natuurlijk niet blijven duren, en zeker niet in de sport. Het afgelopen jaar kwam alles dan ineens tegelijkertijd op mijn bord: motivatieproblemen, een hamstringblessure, en de man met de hamer, waar ik in mijn vorige blog al over schreef. Maar in het voetbal is niks onmogelijk, zo bleek maar weer.

De mensen die mij volgen op social media zullen het misschien al vernomen hebben, maar vorige week mocht ik bekend maken dat ik voor volgend seizoen een handtekening heb gezet onder een contract bij KSK Heist, een ploeg die uitkomt in de Super League (Belgische versie van de Eredivisie, voor de Hollandse lezers). Een droomtransfer na een nachtmerrieseizoen.

Is het een gok? Ja, en een grote ook. Kan het gigantisch mislukken? Absoluut. Ben ik op dit moment goed genoeg om de strijd aan te kunnen gaan voor een basisplek in de Super League? Geen idee. Maar er is één ding dat ik wel zeker weet. Een paar jaar geleden had ik een droom. Een droom om van het laagste naar het hoogste niveau in het voetballen te gaan. En wat er ook gaat gebeuren volgend seizoen, die ene droom is alvast werkelijkheid geworden. De rest, dat komt later wel.

Clichés

Ik hoop dat u het me kunt vergeven, maar ik wil er zelf ook nog even een cliché tegenaan gooien. Als ik één ding geleerd heb van wat er de afgelopen weken allemaal is gebeurd, is het namelijk het volgende (komt ‘ie, hoor…): als ik het kan, kan iedereen het. Echt waar.

De afgelopen dagen zijn er vaak mensen op me afgestapt om me te feliciteren. Op school, bij mijn huidige club, mensen spreken me zelfs aan op straat. Dat ze van mijn transfer hebben gelezen op de website van het Eindhovens Dagblad of bij Vrouwenvoetbalkrant, en dat ze me gewoon even succes willen wensen of willen zeggen hoe knap ze het vinden dat ik het gehaald heb. En hoe geweldig dat ook is (dus bij deze, allen, bedankt voor jullie lieve woorden), het voelt ook een beetje gek. Want voor mijn gevoel heb ik helemaal niks speciaals gedaan. Dat is geen slappe poging tot valse bescheidenheid, dat meen ik echt.

All it takes

Als ik u, beste lezer, één ding mag meegeven, is het het volgende. Je doelen behalen in het leven is niet makkelijk. Maar het is wel heel simpel. Niet opgeven. Ik weet het, ook weer zo’n cliché dat half Nederland al in een IKEA-lijst aan de muur heeft hangen, maar het is echt zo. Dat is ‘het geheim’. Dat is all it takes.

In een hoekje huilen

Natuurlijk komen er van allerlei andere zaken bij kijken, zoals af en toe een beetje geluk hebben, stappen durven zetten en soms ontzettend hard op je bek gaan. Maar doe jezelf een plezier. Ga even in een hoekje zitten huilen, gun jezelf een moment van extreem veel zelfmedelijden (hierbij nog een hele fijne dramatische meezinger voor op zulke ogenblikken), en sta dan weer op. Ga weer verder. Begin met frisse moed van voor af aan. Elke keer weer.

Uit eigen ervaring

Ik weet dat wat ik u nu probeer wijs te maken geen nieuwe informatie is, maar ik kan u wel uit mijn eigen bescheiden ervaring vertellen dat dat het enige is wat ik heb gedaan de afgelopen vijf jaar waar ik trots op ben. Elke keer opstaan. Vaak waren er wat bemoedigende en liefkozende woorden van familie en vrienden voor nodig, maar uiteindelijk stond ik elke keer weer op. Net zo lang tot het een keer lukte.

Hoe het volgend seizoen gaat lopen weet ik op dit moment nog niet. Het kan een doorslaand succes worden, een gigantische mislukking, en alles daar tussenin. Maar ik kan niet wachten om het te gaan proberen. Uiteraard ga ik ook de avonturen bij mijn nieuwe club met u delen (soms tot vervelens aan toe, daar ben ik me van bewust), ga ik elke dag keihard werken om een betere voetballer te worden, en dan zie ik wel waar het schip strandt. Met opgeheven hoofd. Want zoals ‘Johan’ altijd zei: Je moet schieten, anders ken je niet scoren. Amen.

Bedankt voor het lezen, tot snel! 🙂

RSS
Facebook
Facebook
YOUTUBE
INSTAGRAM