Lieke Martens - FC Rosengård - Revolutie van het vrouwenvoetbal

Vrouwenvoetbal: een ware (r)evolutie

Het is 2002. Nadat ik me maandenlang elke zaterdag met smoesjes ziek had gemeld voor de scouting om bij de voetbalwedstrijden van mijn kleine broertje te gaan kijken, zijn mijn ouders overstag. Ik mag op voetbal. Het Grote Avontuur begint in de E11 van lokale voetbalclub SBC. Mijn eerste training word ik vol wantrouwen aangekeken door de jongetjes die voortaan mijn teamgenoten zullen zijn en naderhand douche ik moederziel alleen in de scheidsrechterskleedkamer.

Mijn ouders hebben soms het een en ander uit te leggen op verjaardagen. ‘Een meisje? Op voetbal? En jullie vinden dat goed?!’ vraagt een gechoqueerde  tante. Tegenstanders en hun (volwassen) trainers maken vaak voordat de wedstrijd goed en wel begonnen is hoorbaar duidelijk dat het een makkelijke pot wordt vandaag, omdat de tegenstander ‘zo’n meisje’ in het team heeft. Maar ach, wat zal het ook. Ik ben Emma, ik ben 9 jaar en jullie kunnen me niks maken. Ik zit op voetbal.

Het is 2016. Ik sla de Voetbal International open, en vind daar een 20-pagina’s tellende zomerspecial over vrouwenvoetbal. Een uitgebreid interview met Oranje-international Lieke Martens, een lang item over Liona, het eerste merk met voetbalkleding speciaal voor vrouwen, en zelfs een heuse Oranje Leeuwinnen-prijsvraag.

Steph Houghton - FIFA - RevolutieEerder deze week kwam bovendien het nieuws naar buiten dat de NOS alle wedstrijden van het aanstaande EK live gaat uitzenden, in het razend populaire voetbalspel FIFA kan je tegenwoordig ook vrouwenelftallen selecteren en de Amerikaanse sterspeelster Alex Morgan heeft 2,4 miljoen volgers op Twitter.

Een echte revolutie

Als je net als ik in de jaren ’90 geboren bent, zal je weinig echte ‘revoluties’ meegemaakt hebben. Terwijl je opa en oma kunnen vertellen over hoe het leven eruit zag toen er nog geen auto’s op straat reden en je vader als het stil wordt aan de eettafel het verhaal over de opkomst van de kleurentelevisie nog maar een keer inzet, zal jij later bij je kleinkinderen moeten doen met ‘toen oma jong was bestond Facebook nog niet eens!’. Om treurig van te worden.

Maar de evolutie van het vrouwenvoetbal de afgelopen vijftien jaar is met recht wél een echte revolutie te noemen. Toen de dag na de laatste editie van Nederland – Zweden, die van het Olympisch Kwalificatietoernooi een paar maanden geleden, er wel vijf verschillende collega’s naar me toe kwamen om de wedstrijd uitgebreid te bespreken, wist ik dat het tij gekeerd was. Vrouwenvoetbal is niet alleen salonfähig geworden, het is booming. Een ontwikkeling die ik vanaf de eerste gevechtslinie in levenden lijve mee heb mogen maken.

Oranjegekte, a.u.b.

Over iets minder dan een jaar, in de zomer van 2017, zal het Europees Kampioenschap voor vrouwen plaatsvinden in eigen land. En ik hoop met heel mijn hart dat we dan getuige mogen zijn van volle stadions, een losgebarsten Oranje-gekte op straat en het eindeloos analyseren van wedstrijden aan de koffietafel. Zodat ik later tegen mijn kleinkinderen kan zeggen ‘Toen oma klein was, was vrouwenvoetbal nog veel minder bekend dan mannenvoetbal, dat kunnen jullie je zeker amper voorstellen nu!’

Bedankt voor het lezen, tot snel! 🙂

Emma - Signature

RSS
Facebook
Facebook
YOUTUBE
INSTAGRAM

1 Comment

  1. Even voor de duidelijkheid: ik was niet die gechoqueerde tante hè?! Ik ben wel die tante die zegt: “Salonfähig? Salonfähig? Welke tweeëntwintigjarige gebruikt nu het woord ‘salonfähig’?? Nou jij, en daar ben ik trots op! Mooi stuk weer.

Geef een reactie